Dlaczego uprawianie sportu powinno być nieodłącznym elementem życia każdego człowieka?
Coraz więcej osób nie wyobraża sobie dnia bez chociaż chwili poświęconej na uprawianie sportów. Wielu ludzi przyznaje, że bieganie czy jazda na rowerze nie tylko odpręża, ale także sprawia, że ich kondycja fizyczna jest o wiele lepsza. Dzięki temu poprawia się funkcjonowanie całego organizmu, który podczas sportu lepiej się dotlenia. Niejedną osobę motywują również spektakularne efekty, które można zaobserwować przy regularnych ćwiczeniach.
Dotyczy to jednak zwłaszcza tych dziedzin sportu, w których nacisk położony jest na przykład na wzrost masy mięśniowej. Osoby ćwiczące na siłowni często dążą do zbudowania jak największej muskulatury, a w tym nieraz pomagają odpowiednio dobrane odżywki dla sportowców.
Zapotrzebowanie energetyczne dla sportowców
Ustalenie normy na energię w sporcie determinowane jest szeregiem czynników m.in.:
masą ciała,
intensywnością,
długością i częstotliwością treningów,
dyscypliną sportu,
procesem wzrastania
indywidualnym wahaniom w zapotrzebowaniu.
Nadrzędnym zdaniem w planowaniu jadłospisu jest ustalenie równowagi pomiędzy energią przyjmowaną, a wydatkowaną. Utrzymanie tego bilansu jest warunkiem rozwoju fizycznego, zdrowia i aktywności zawodowej człowieka. Odstępstwo od tej równowagi, utrzymujące się w dłuższym czasie może doprowadzić do wycieńczenia organizmu lub do nadwagi i otyłości. Najprostszą metodą kontroli równowagi energetycznej jest codzienne ważenie się na czczo.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców
Definicja kazeiny
Kazeina (sernik) ? białko z mleka, które zostaje wyodrębnione w procesie trawienia poprzez działanie podpuszczki.
Kazeina podpuszczkowa ułatwia wchłanianie białka z przewodu pokarmowego, ponieważ pokarm pozostaje w nim dłużej. Podpuszczka występuje tylko u osobników młodych, dlatego niektóre źródła podają, że spożywanie mleka przez osobniki dorosłe nie dostarcza zbyt wielkiej ilości białka i wapnia, gdyż mleko nie jest w pełni przyswajane przez przewód pokarmowy.
Kazeina kwasowa techniczna wytwarzana z mleka krowiego przy zastosowaniu kwasów. Ma zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu.
Kazeina należy do fosfoprotein i glikoprotein, co oznacza, że w łańcuchu białka wbudowywane są reszty cukrowe i fosforanowe.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazeina